Welke kleding draag je tijdens een fotoshoot?

Welke kleding draag ik tijdens mijn fotoshoot?

Je hebt de stap gezet en gaat binnenkort voor de camera om jezelf en je bedrijf zichtbaar(der) te maken. Tof! Tijdens de voorbereiding komt de onvermijdelijke vraag ‘Wat trek ik aan?’ En dit lijkt heel ingewikkeld, maar door er stapsgewijs naar te kijken, valt het allemaal op zijn plaats.

Ik heb vijf invalshoeken voor je op een rij gezet om rekening mee te houden.

 

  1. Hoe ziet je branding eruit?

Wanneer je branding al staat, is het fijn om je foto’s daarbij aan te laten sluiten. Als het goed is weerspiegelt deze wie je bent. En versterkt het je merkwaarde, als je beeldbank foto’s hierbij aansluiten. Toen ik net begon als zakelijk fotograaf was ik erg verbaasd toen een ondernemer aangaf dat ze de kleuren van haar huisstijl geen fijne kleuren vond. Ze matchten totaal niet met haar als persoon. Je zag de andere aanwezige ondernemers (gelukkig) ook verbaasd kijken, want waarom had ze dan voor deze kleuren gekozen? Natuurlijk hoeft dit niet erg te zijn, vooral als je een grotere onderneming hebt en bewust kiest voor een bepaalde huisstijl kleur. Omdat dat uitstraalt waar je als bedrijf voor staat. Echter als zzp-er is het wel fijn, als de kleuren passen bij wie jij bent en waar je voor staat. Omdat je juist wilt laten zien waar jij als mens voor staat en hoe je je klanten daarbij kan helpen.

 

  1. Wat past bij jou?

Naast je branding heb je ook een stijl die goed past bij wie je bent. Heb je een trendy stijl of juist heel klassiek? Draag je graag een broek wanneer je aan het werk bent, of ben je meer van een mooie rok? Maar denk ook aan je schoenen, zien klanten jou altijd op sneakers? Dan is het minder herkenbaar om op je foto’s pumps te dragen. Het lijkt een klein detail, echter draagt het wel bij aan je totale uitstraling, herkenbaarheid en consistentie.

 

  1. Kies kleding die lekker zit

Het lijkt een open deur, maar better be safe than sorry… Je wilt toch niet dat dat gave jasje wat je had uitgezocht omdat dat momenteel zo hip is. Helemaal niet lekker zit, waardoor je je onzeker of ongemakkelijk voelt voor de camera.

  

  1. Zoek inspiratie

Wanneer je niet goed weet wat te dragen, ga dan op zoek naar inspiratie in tijdschriften, online of beter nog ga naar je favoriete kledingwinkel en laat je adviseren wat je goed staat. Natuurlijk is daarbij je huidige garderobe ook prima geschikt. Soms kan een nieuw shirtje alleen al voldoende zijn, om zo je merk uitstraling helemaal kloppend te krijgen.

 

  1. Do’s en dont’s

Er zijn geen echte regels, dan de regel dat je jezelf moet volgen en als je het niet weet, je het beste advies kan vragen bij je fotograaf, een goede vriendin, een kledingzaak of een stylist.

Laat je niet afleiden door combi’s die je beter niet zou moeten dragen, of de opmerking dat helemaal in het wit of zwart niet handig is. Je voelt hem misschien al aankomen, ook hier geldt, doe wat het beste bij jou past. Als jij altijd in het zwart gekleed gaat, is het erg opvallend als je ineens in gele kleding op de foto staat. Het zorgt er wel voor dat je even extra opvalt in de tijdlijn van anderen 😉 Echter een andere reden dan dat je het als een grapje of statement gebruikt kan ik niet vinden.

Wat ik persoonlijk minder mooi vindt zijn drukke prints voor een branding fotoshoot. Dit komt doordat er vaak op locatie al genoeg te zien is waar de aandacht van de kijker naartoe kan gaan. Wanneer jij dan ook nog een drukke print draagt, zorgt dit voor extra afleiding. Maar wees gerust, als je met mij werkt, ben ik de eerste die zegt dat je zeker een printje moet dragen, als dat is wat je altijd draagt. Als fotograaf zal ik dan nog beter kijken naar de mogelijkheden op locatie om de aandacht daarmee juist op jou gevestigd te krijgen. Door andere invalshoeken te kiezen voor de foto.

En grappig, terwijl ik dit tik in een nieuwe bloemetjesjurk, betrap ik mezelf op de gedachte dat ik deze voor mijn nieuwe fotoshoot had willen dragen….. Ik ga nog eens goed nadenken over mijn kledingkeuze.

Wat ik erbij kan aanvullen is dat dit sterk afhangt van de locatie waar ik ga shooten, daarin zal mijn jurk waarschijnlijk wel tot zijn recht komen. En ook het feit dat ik er waarschijnlijk een effen jasje op ga dragen.

Met deze 5 tips heb je denk ik al wat meer zicht op je komende fotoshoot. Twijfel je nog steeds stem je gekozen setjes dan zeker af met je fotograaf of branding specialist. Zij kijken met een heel ander oog naar jouw kleding keuze voor deze dag. Ik kijk zelf graag mee met mijn klanten. Juist door de uitgebreide voorbereiding die ik met ze heb, heb ik voor de shoot al vrij goed in beeld wat ze willen uitstralen en kan ze zo bevestigen in hun keuze of indien gewenst nog extra adviseren.

Heb je nog vragen, stel ze gerust!

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *