Ogen zijn de spiegel van de ziel

Ogen zijn de spiegel van de ziel

Zo lang ik me kan herinneren kan ik geraakt worden door iemands ogen. Ze vertellen meer dan je zelf soms denkt. Ze laten zien hoe je je werkelijk voelt, ongeacht het masker dat je draagt. Ogen liegen niet.

Zelf heb ik dat vele jaren geleden ervaren na een rouwproces. Elke keer als ik naar mezelf keek, zag ik dat de sprankeling in mijn ogen verdwenen was. En ik weet nog goed dat ik tegen vrienden zei, dat ik deze twinkel zo graag terug zou willen. Natuurlijk kon ik de lach in mijn ogen brengen als ik dat wou, maar die echte oprechte sparkle, die kwam van binnenuit. En hoe gaaf dat ik vandaag toen ik dit artikel al klaar had staan om te posten. Op een andere post van mij te horen kreeg dat ik steeds meer straalde. Een mooi compliment! Want als je doet wat je graag doet, is dit te zien aan je ogen en lichaamshouding.

Levensvreugde via je ogen

Je ogen weerspiegelen letterlijk hoe jij je voelt. Voor de goede kijker geven ze een inzicht in je ziel. Als kind was ik al gefascineerd door ogen. Zelfs als ik naar mijn eigen kinderfoto’s keek, werd ik meteen naar mijn ogen getrokken. Alsof ik in mijn eigen ziel keek. En wanneer ik nu wel eens naar mijn kinderfoto’s kijk, word ik zo bijna letterlijk mijn kindertijd ingetrokken. 

Als ik met mijn klanten aan het werk ben let ik altijd op hun lichaamshouding in combinatie met de blik in hun ogen. Komen ze over zoals ze in het dagelijks leven zijn, of kruipen ze in een rol, die niet past bij wie ze zijn. Want dat wil je niet. Een fotoshoot boek je juist om je klanten een beter beeld van jezelf te geven. Dus hoe dichter je bij jezelf blijft hoe beter.

Juist door mijn voorliefde voor ogen, gebeurt dat spiegelen van wat ik zie automatisch. Klanten waarderen dit enorm, terwijl ik in het begin juist dacht, dat dat irritant zou zijn. Want wie ben ik om te zeggen dat het niet klopt? Gelukkig zie ik dit nu als een meerwaarde waarom een klant graag met een professional werkt. Want zeg nou zelf. Wat heb je liever foto’s die er geposeerd uitzien, of foto’s die passen bij wie je bent?

Zet je ogen 'AAN'

Onlangs benoemde een van mijn opdrachtgevers het heel mooi. Wanneer ze een fotoshoot doet is dat hard werken. Want je wilt je ogen continue ‘aan’ hebben staan! En dat is precies wat je ziet in foto’s, of het model ‘aan’ staat. De foto raakt en de ogen trekken je recht het beeld in. Doordat iemand volledig in zijn kracht is gefotografeerd.

En is dat dan bij sommigen een onwerkelijk beeld, ver van de waarheid? Zeker niet! Want waar ik altijd met jou als klant naar op zoek ga, is het verbeelden van je meest krachtige zelf. En dat is gelukkig voor iedereen anders.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *